söndag 30 september 2007

Färger

Se även http://colours-patterns.blogspot.com/
Flera av Osjans barn, barnbarn och barnbarnsbarn är helt svarta, fawn, guld och creme med mask (oftast över hela kroppen som en skugga) samt brindle. Dessa dominanta färger är vanliga i Iran där man av tradition utavlar i motsats till den arabiska halvön där man traditionellt hårt linjeavlar och därmed har färger som nedärvs recessivt, guld, creme etc. I västvärlden har de dominanta färgerna och mönstren svart, mask, brindle så gott som försvunnit eftersom man ej avlat vidare på de individer som hade dessa färger/mönster.

I Sverige har det fötts två kullar med svarta valpar. Den första var Ibinores K-kull efter Zorro el Saluk, som var en blågrå. Där föddes det både helsvarta och helgrå valpar samt en vacker mahognyfärgad valp. Ingen av dessa användes i avel bara partifärgade Kelba-Aziza, som inte förde de dominanta färgerna vidare. I Finland finns dock den här linjen som bär dessa färger. Zorros syster Zuleika ligger bakom i stamtavlan.

För sju år sedan följde jag stamtavlorna i de tyska el Saluk-linjerna när det var diskussioner på den amerikanska salukilistan. Genom bilder, registreringsuppgifter samt annan info har jag kommit fram till att helsvart i den linjen härstammar främst från Hosha el Bahrein. Hennes svarta dotter Ch Ameena of Ayot finns i den engelska championboken. Brodern Hassan el Bahrein finns bakom flera av de första el Saluk kullarna. I SvSRs jubileumsbok 1988 finns en artikel om Gullan Lindroths uppfödning. Där kan man se bilder med svarta saluki samt helgrå.

Den andra kullen är Osjans sista kull med Derafsch. Där det finns två svarta med vita tecken, Dar el Hindiyas Amir och Amira. Det är möjligt att Derafsch också nedärver svart förutom brindle.

Inga kommentarer: